Preventive law en Whatsapp

Hieronder een app wisseling met mijn schoonzus, waarbij mijn kennis van het recht (peremtoir of (fatale) termijn stelling) en het puur zoeken naar een praktijkoplossing zorgden voor een preventive law oplossing in een kleine zaak….

20-7] Charja Schouten: Zal je vertellen waar het over gaat. Doe er iets mee wanneer je zin hebt. Ik ben bevriend met een Syrische vluchteling, Waseem. Hij woont in een tijdelijke woonwijk in Den Hoorn, MiddenDelfland met 14 andere vluchtelingen singeles/gezinnen. Midden Delfland heeft daar ook een tuin aangelegd. Deze tuin is het probleem. 1. Het is een grasveld met speeltoestellen erop, maar omdat het pas is ingezaaid staat er een hek omheen en een bord dat je niet op het gras mag lopen. De rest is helemaal kaal. 2. Tussen de tuin en de aangrenzende woonwijk staat een hek van 1,30m hoog. Zoiets als om een paardewei te zetten…
[20-7 ] Charja Schouten: Ik heb de gemeente al een hele beleefde mail gestuurd met de vraag of ze alsjeblieft dat hek willen weghalen. Daarnaast heb ik ook al gesuggereerd dat de bewoners misschien zelf wel willen tuinieren om wat van die tuin te maken. Nu hebben we bedacht dat we de bewoners en buren uit de woonwijk willen uitnodigen om een dagje te komen tuinieren. Dit willen we doen door middel van briefjes in de bus. Goed voor de integratie en voor de tuin. Maar ja, de tuin is natuurlijk eigendom van Midden Delfland. Ook al kijken ze er niet naar om. (Het sprieterige gras had bijvoorbeeld al lang gemaaid moeten worden) Voor dat dagje tuinieren wil ik een tuincentrum vragen om planten en evt bomen te doneren. Daarnaast wil ik ook de hekken demonteren. Mijn idee is om de gemeente weer een mail te sturen en te vertellen (dus niet vragen) wat we gaan doen. Met de suggestie dat we het hek netjes demonteren zodat ze het eventueel kunnen hergebruiken voor een kinderboerderij oid.
[20-7] Charja Schouten: Nu vind ik het voor mezelf niet zo heel erg als ik een boete ofzo krijg maar ik ben vooral bang dat Waseem hierdoor in de problemen kan komen. Wat is het worst-case scenario denk jij?
[20-7] Eric Van De Luytgaarden: Lieverd, ik denk dat als je de gemeente een duidelijke brief stuurt waarbij je zegt wat je gaat doen en waarom en je hen bv 2 dagen de tijd geeft om aan te geven waarom dit echt niet kan, je een goed initiatief neemt dat weliswaar bij de rechter op huisvredebreuk en vernieling kan uitdraaien maar waar geen straf op volgt vanwege het feit 1) dat je in de participatie maatschappij je verantwoordelijkheid neemt en 2) de gemeente de gelegenheid gaf te reageren en het verbod hard te maken. Dus je haalt er de kranten mee en wordt vrijgesproken wegens rechtvaardigingsgronden . Dat is alles worst case. Normalerwijze zal de gemeente respons geven en zeggen dat ze er achter staan en trots zijn en wat voorwaarden formuleren. Probeer een ambtenaar erachter te krijgen dat ben je mens tot mens bezig…
Succes💋
[20-7] Charja Schouten: Joepieeee:-) Thanks!
[21-7] Charja Schouten: Dank voor je tips! Preventive law works:-) We mogen het hek niet weghalen, want de gemeente heeft t met zorg uitgekozen en ze vinden mooi en passen bij de omgeving. 😝Maar… ze komen wel helpen met tuinieren! Het gras wordt gemaaid en er komen bloembakken met aarde waarvoor ze ook perkplanten leveren. Die bakken gaan we dan zelf vullen. Verder gaan ze met de bewoners in overleg over een aan te leggen moestuin die de bewoners dan zelf kunnen beheren:-)
[20-7 19:26] Eric Van De Luytgaarden: Super fijn 💋💋
[20-7 19:26] Charje Schouten: Die twee dagen om uit te leggen waarom het niet zou mogen deed t hem😉 Kreeg vanmorgen een mail en werd direct daarna gebeld💪🏽

Eric v.d. Luijtgaarden 

Loading